Notification Window
 

Wellington Building Rehabilitation (2016)

06 Sep 2017
 
Image Credit: doublespace photography
Architectural Credit: NORR Architects
 
In this post of our summer blOAAg series “Shaping Ontario at 150: The built and unbuilt”, we take a look at a rehabilitation of a historical building situated in the nation's capital, Ottawa.

Location:
Ottawa, Ontario, Canada.
Architects: NORR Architects
Heritage Architect: FGMDA Architects
Date of Completion: 2016

The 180 Wellington project takes an insurance company office building, originally built in 1927 and expanded in 1959, replaces and upgrades the mechanical, electrical systems and seismic capacity and transforms it into swing space for the Government of Canada House of Commons. The Beaux Arts building shell and the few remaining character defining heritage rooms on the ground floor are preserved, restored and used as the inspiration for the interior design of the rest of the complex.
The original 1927 heritage entry access is developed as the private entry for Members of Parliament while the 1959 entry is reconstructed and transformed into an entry for the public. In order to provide access to the upper level Multi-purpose rooms a new public space system has been developed that includes a 2 storey ground floor atrium with a green wall, spiral stair and a 3 storey escalator all located in the heart of the building recreating a light well that was previously in that location. The public circulation extends up to the 3rd and 4th floors where the public space is organized in response to the ground floor beaux arts organization and aligning with the exterior heritage façade fenestration and pilaster pattern, The result features crush spaces, located along the exterior walls with views of the Corinthian column capitals of the heritage façade as well as Parliament Hill and the surrounding cityscape, supporting the wood clad multi-purpose rooms. The culmination of the grand space system is the satellite Library of Parliament facility a two storey space with a skylight above. The walls consist of acoustical wood panels below with sculptural copper shells in front of a perforated copper acoustic wall backing above all constructed from copper recycled from the historic 1927 roof that was replaced as part of the project.

AWARDS AND DISTINCTIONS
2017 Contract Magazine 38th Annual Interiors Awards Restoration + New Interiors Category.
2017 Ottawa Architectural Conservation Awards - Award of Excellence – Restoration (large-scale).
2016 Federal Heritage Building Award of Excellence in Heritage Conservation Wellington Building Renovation Project.
2016 INTERIOR DESIGN Best of the Year Award, Institutional Category Honoree.
2016 Canadian Association of Heritage Professionals (CAHP) Award of Excellence in Conservation Architecture.
2015 Consulting Engineers of Ontario – Building Engineering and Science; 180 Wellington - Abatement, Demolition and Seismic Upgrade, Ottawa, Ontario

Image credit: doublespace photography
Architectural Credit: NORR Architects


Image credit: doublespace photography
Architectural credit: NORR Architects
 
This post is forms part of our blOAAg summer series “Shaping Ontario at 150: The built and unbuilt” exploring architecture intrinsically tied to the community it is or was situated in. Check out the other posts in our series for more great buildings across the province! 
 
 
 

Flag as inappropriate

Comments

Post new message: