Notification Window

Compass House

13 Mar 2018
Image Credit: Ben Rahn/A-Frame
Architectural Credit: Superk├╝l Inc.
Location: Mulmur, ON
Architect: Superkül Inc.
Date of Completion: 2015

OAA Design Excellence Awards Finalist

The Compass House was designed as a weekend home for a family of six, situated in the rolling landscape of Mulmur, Ontario. The residence is formed on two axes from which the name and seasonal directionality of the house is derived. During winter, it operates principally on its long axis; in the summer, the house opens toward north and south through 20-foot-long sliding glass walls that connect the interior to the exterior.

Drawing Credit: Superkül Inc.

Floor plans
Drawing Credit: Superkül Inc.
Compass House achieved LEED Gold certification—an uncommon feat for residential design, showing the commitment to sustainability by the client. Careful consideration of the site included a landscape design that works with the natural characteristics of the site. Fieldstones found on the site are used for the retaining walls. The design of the house achieves a profound connection to the land and the larger environment of the sky.

Inside, floors and walls made from white oak and knotty white cedar are textured and warm. 
Photo Credit: Ben Rahn/A-Frame

 A view from the primary living space through to the courtyard.
Photo Credit: Ben Rahn/A-Frame

Skylights in the soaring pitched roof planes of the house allow light into the interior.
Photo Credit: Ben Rahn/A-Frame

Using the traditional regional vernacular of the long house, the project demonstrates a historic and geographic contextual relevance, and exemplifies the harmonious integration of architecture and landscape. The Compass House is conceived to be a family heirloom for the clients wishing to re-establish roots in Canada after a prolonged absence in the United Kingdom.

The courtyard looking into the pool
Photo Credit: Ben Rahn/A-Frame

Exterior materialslow-maintenance construction materials such as cement-board siding, aluminum windows and a steel roof.
Photo Credit: Ben Rahn/A-Frame


Flag as inappropriate


March 16, 2018 09:28 by Anonymous

Flag this comment as inappropriate

Post new message: